Een zonnebril mag dan wel in de eerste plaats een puur modeaccessoire lijken, maar niets is minder waar. Ja, zonnebrillen maken die stralende, zonnige dagen extra comfortabel en modieus, maar het is vooral omdat ze de schadelijke uv-stralen tegenhouden dat ze een must-have zijn … zelfs als het bewolkt is.
Uv-licht is onzichtbaar, maar dat maakt het niet minder gevaarlijk. Langdurige blootstelling eraan kan onder andere leiden tot cataract. Deze vertroebeling van de ooglens is de vaakst voorkomende oorzaak van gezichtsverlies bij mensen ouder dan 40.
Wist je dat het hoornvlies van je oog trouwens zonnebrand kan oplopen? Deze pijnlijke oogaandoening heet fotokeratitis. Het goede nieuws is dat dit tijdelijk is; het slechte nieuws is dat je tot 48 uur last kunt hebben van wazig zicht en lichtgevoeligheid.
Een ander gevolg van overmatige blootstelling aan uv-stralen is een beschadiging van het netvlies. Dat kan dan weer leiden tot maculadegeneratie, een aandoening waarbij de kegeltjes in het oog langzaam afsterven, waardoor de gezichtsscherpte afneemt.
Uv-straling is tevens ook de voornaamste oorzaak van pterygium, een goedaardige verdikking van het bindvlies van het oog. Deze aandoening treft meestal mensen tussen de 30 en 50 die veel tijd in de zon en in het water spenderen, en wordt daarom ook soms ‘surfersoog’ genoemd. Naast jeukende ogen en een wazig zicht kan pterygium ook leiden tot een permanente vervorming van het oog
Alleen zonnebrillen met de juiste uv-bescherming kunnen oogontstekingen en ernstigere schade tegengaan. Een degelijke zonnebril, ook voor onze kleine oogappels, is dus een verstandige investering.